Histories

» Show All     «Prev «1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 Next»

32 Het verhaal van de Hooge Woning en Jan van de Krol sr.Het verhaal van Jan van der Krol.

Jan van der Krol 1880-1969 was geboren op de Hooge Woning in Maartensdijk en verkocht samen met broer Willem takkenbossen aan bakkers in Utrecht die er hun oven mee stookten. De kale boomstammen die over bleven werden verkocht aan de staats mijnen in Limburg. De firma van der Krol  (in die tijd nog vaak geschreven als Kroll) kreeg hiervoor een licentie en andere houthakkers die stukhout konden leveren kwamen zo bij Jan terecht. Jan en zijn broer Willem hadden kans gezien om het landgoed Persijn van een failliete jonkheer te kopen. Later bezaten zij ook landgoederen in Oldebroek, het Heihuis in Driebergen en de Palts in Soesterberg. Ergens begin jaren 30 trok Willem zich terug uit de houthandel en ging Jan alleen door.

Toen Jan trouwde met Anna Emma van Groenewegen heeft hij de Woudzoom laten bouwen en is daar gaan wonen en zijn kinderen zijn daar geboren.Jan zijn drie zoons Eric, Frithjof en Jan jr. werkten ook in de zaak. Eric ging veel met zijn vader mee, Frithjof regelde alles en deed de administratie en Jan jr. werkte in de omgeving van Apeldoorn waar hij ook woonde.

Toen de zaken goed gingen heeft Jan de Hooge Woning en het bijbehorende landgoed kunnen kopen van Jonker Bosch van Drakenstein die ook het kasteeltje in Lage Vuursche bezat waar later koningin Beatrix ging wonen.
Op de boerderij “De Hooge Woning”  kwam zetbaas Aalt Mulder en zijn vrouw G. Evers.

Frithjof betaalde ook feestjes van voetbalclub DOS, thans FC Utrecht. Citaat uit DOS, het wonder van Utrecht, geschreven door Ad van Liempt: Steevast betaald door een altijd geheel op de achtergrond gebleven geldschieter van de club, een zekere heer Friedhof van der Krol die landgoederen beheerd in Austerlitz en een houthandel bezat. Door de spelers werd hij steevast als de houthakker aangeduid.

Na het overlijden van Jan sr., die zijn zoon Eric overleefde, is Jan jr. vanuit Apeldoorn naar de Woudzoom verhuisd om de zaken voort te zetten.
Jan jr. overleed in 2004, zijn zoon Albert Jan geeft nu de leiding aan het bedrijf.

De vrouw van Jan sr. Anna Emma van Groenewegen kon altijd prachtig zingen en haar stem klonk via het open raam van de Woudzoom over de bossen van Maartensdijk.

Bron regionaal historisch centrum Vecht en Venen, Historische vereniging De Oude School, Ellen Drees en Jan Nijhof.


Linked toAnna Emma Groenewegen; Eric van der Krol; Frithjof B. P. C. van der Krol; Jan van der Krol; Jan van der Krol

» Show All     «Prev «1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 Next»